Thajsko Listopad 2019 - aneb poprvé mimo evropu
Ahoj, v Listopadu se chystáme do Thajska s přítelkyní na 16 - 20 dní (původně jsem chtěl na Bali ale vzhledem k tomu, že můžeme odcestovat až v Listopadu - dostal jsem strach z počasí a tak padla volba na Thajsko). Nikdy jsme ještě nebyli mimo evropu a popravdě ani nikdy bez cestovky. Zatím jsem ve fázi pročítání všemožných cestopisů a fóra. A moc moudrý z toho nejsem, zajímalo by mě především jestli se dá doporučit nějaké místo kde by bylo od všecho trochu (především hezké pláže 75%, památky a zajímavosti) v dojezdové vzdálenosti na motorce. Zatím moje volba padá na letenky do Phuketu a odtamtud případně na nějaký ostrov. Vzhledem k velikosti země je jasné že není možné vidět vše a projet zemi křížem krážem jako Bali. Proto hledám nějaký výchozí bod případně jeden až max 2 přesuny. Poradíte? Díky
ale tak Bali na skutri je super:)
https://www.vice.com/en_asia/art...ng-scooter
inak trosku popzeraj na fore, Thajsko sa tu stale riesi a taketo otazky su tu pomaly kazdy den
Nebyl důvod obávat se Bali v listopadu, protože podle statistik prší na Phuketu v listopadu úplně stejně a v průměru je tam 15 dní s deštěm oproti 11 dnům na jihu Bali:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ph...ce#Climate
https://en.wikipedia.org/wiki/De...ar#Climate
Nicméně na Phuket, Krabi a okolí je to dobrý měsíc, protože bude méně turistů než v sezóně v následujících měsících a pro začátečníky je to lepší, než jezdit na skútru na Bali - to bych vám ani nedoporučoval viz diskuze tady https://www.cestujlevne.com/cest...-kacku-182
Hlavně nejezděte na Ko Samui a okolí, kde vrcholí období dešťů.
Ohledně výchozího bodu doporučuju, abyste nebyli líní aspoň trochu cestovat, pokud chcete vidět i nějaké památky a zajímavosti. Na jihu v okolí těchto pláží moc nejsou, takže to většina lidí vyřeší návštěvou Bangkoku. Můžete zkusit najít multicity letenku s příletem na Phuket a odletem z Bangkoku, pokud chcete mít co nejméně přesunů. Já doporučuju Railay jako výchozí bod na jedny z nejkrásnějších pláží a na výlety na ostrůvky, jak jsem psal třeba tady:
https://www.cestujlevne.com/disk...r/strana-6
Muzu doporucit jako vychozi bod Ao Nang ,byli jsme sice v hlavni sezone ,tedy v unoru ,ale taky poprve v Thajsku ,meli jsme letenky do Bangkoku a ze stejneho letiste pokracovani na Krabi s Ao Nang jezdi lode po vsech moznych ostrovech nejen na Railay, jak pise Libor asi dobry napad s tou letenkou na Phuket a pak zpet z Bangkoku
mikir napsal(a):Muzu doporucit jako vychozi bod Ao Nang ,byli jsme sice v hlavni sezone ,tedy v unoru ,ale taky poprve v Thajsku ,meli jsme letenky do Bangkoku a ze stejneho letiste pokracovani na Krabi s Ao Nang jezdi lode po vsech moznych ostrovech nejen na Railay.
Taky jsem uvažoval doporučit Ao Nang, protože odtamtud by si mohli zajet někam na skútru (a natrénovat na budoucí cestování po JV Asii, kde bude více třeba), ale recenze na tripadvisoru se shodují, že pláž za moc nestojí (a pro tazatele je to to nejdůležitější):
https://www.tripadvisor.cz/Attra...vince.html
Kdo nespí na Railay, obvykle se tam dostane na výlet v době, kdy je na plážích nejvíc lidí (a to je příliš moc i mimo hlavní sezónu). Nejlepší je tam ráno a západ slunce.
V každém případě je na tak dlouhou dobu hloupost (pramenící asi z dosavadních zkušeností z pobytových zájezdů u moře v Evropě) mít jediné výchozí místo. Zvlášť v této části Thajska, ale nedoporučoval bych to mít ani jinde v JV Asii. Když už jste přemohli lenost, že nejedete s cestovkou, zkuste taky cestovat.
Libor_S napsal(a):Kdo nespí na Railay, obvykle se tam dostane na výlet v době, kdy je na plážích nejvíc lidí (a to je příliš moc i mimo hlavní sezónu). Nejlepší je tam ráno a západ slunce.
Budeme asi týden u Ao Nang, předpokládám, že se na Railay dá dojít pěšky, ne? Od moře přes pláž asi ne, ale zadem by tam nějaká stezka mohla vést? Abychom tam třeba mezi 8 a 9 dorazili, to by ještě mohla být v pohodě.
mirjur napsal(a):Budeme asi týden u Ao Nang, předpokládám, že se na Railay dá dojít pěšky, ne? Od moře přes pláž asi ne, ale zadem by tam nějaká stezka mohla vést? Abychom tam třeba mezi 8 a 9 dorazili, to by ještě mohla být v pohodě.
Na Railay se nedá dostat odnikud pěšky, pokud nejsi horolozec nebo neumíš chodit po vodě. Jedině v rámci poloostrova Railay se dá jít třeba z Tonsai Bay na Railay East přes sedlo nebo při odlivu na Railay West po pobřeží.
Dá se jet lodí, což je kousek, ale asi ne zrovna levné. Poslední loď pojede zpět na Ao Nang asi kolem západu slunce, ale nevím, kdy ty první. Snad by ale neměl být problém si domluvit nějakou loď na ráno jen pro vás.Já bych doporučil let do Bangkoku a návrat z Phuketu nebo Krabi. Při své poslední cestě jsem si v Bangkoku dal 4 noci a z toho sjem si na jednu noc odskočil vlakem do Kanchanaburi (ráno tam, druhý den odpoledne zpátky). V Bangkoku jsem měl ubytko za pár korun, takže mě neštvalo že ho platím a jednu noc tam nespím.
Kanchanaburi je skvělé na první "pokusy" na motorce - je tam výrazně menší provoz než třeba na Phuketu, celkově to místo je takové přívětivější. Případně ještě pár dní někde na severu.
Bangkok při příletu je fajn (taková tepelná pecka...), ale na druhou stranu, pokud by tam chtěli nakupovat, tak je samozřejmě lepší nechat si ho až na konec a odlétat z něj.
rsaf napsal(a):Já bych doporučil let do Bangkoku a návrat z Phuketu nebo Krabi. Při své poslední cestě jsem si v Bangkoku dal 4 noci a z toho sjem si na jednu noc odskočil vlakem do Kanchanaburi (ráno tam, druhý den odpoledne zpátky). V Bangkoku jsem měl ubytko za pár korun, takže mě neštvalo že ho platím a jednu noc tam nespím.
Kanchanaburi je skvělé na první "pokusy" na motorce - je tam výrazně menší provoz než třeba na Phuketu, celkově to místo je takové přívětivější. Případně ještě pár dní někde na severu.
Souhlas, ale to bych spíš doporučil v Kanchanaburi min. 2, spíše 3 noci a 1 den z toho si nechat na výlet místním busem do NP Erawan (raději mimo víkend). Min. půlden na motorce na Wat Ban Tham a jeskyni a vyhlídky nad ním, ale je tam víc chrámů na celý den. Most v Kanchanaburi je taky pěkný.
Těch pár dní na severu (nejlépe Chiang Mai) by na ně bylo asi už příliš, když nechtějí moc přesunů.Nečekal jsem že se tu tak brzý objeví tolik odpovědí. Díky za to :) Vezmu to popořade.
S tím počasím jste mě trochu zaskočili, co jsem četl tak v Listopadu už by na jihu/především západní straně nemělo tolik pršet s tím že západní pobřeží jihu je i hezčí proto jsem volil tohle místo jako výchozí.
S cestováním problém nemám, spíš nechci strávit většinu času v autobuse/vlaku. Stejně tak s cestováním na skůtru, na motorce jezdím a nějaké cesty po evropě taky proběhly takže z toho strach nemám byť jsem si vědom toho, že doprava v Asii se řídí podle trochu jiných pravidel :)
O ko Samui vím, ten mě ani nelákal, spíš ko Lanta a PhiPhi, případně je tam ještě najký ostroj ktrý stojí za to zvážit?
Kanchanaburi a Chiang Mai mě také láká jne mi to úplně nezapadalo do itineráře, respektive nabízela se možnost letět do Bangkoku tam si dát 1-2 noci a přesunout se nočním vlakem/autobusem někam na Phuket a přilehlé sotrovy, potom zase zpět do Bangkoku a odtamtud dále na sever. Jen nevím jestli takový přesun tam a zpět má smysl a není toho na 2+ týdny trochu moc.
Pokud dokážeš koupit vyhovující letenky s návratem z jiného místa, pak je to určitě dobrá varianta. Můžeš to kombinovat třeba i se Singapurem nebo Kuala Lumpur.
Souhlasím, že by to v Kanchanaburi chtělo více času než jednu noc, ale mě se tam do NP nechtělo, zajímaly mě především ty "technické" památky (most, vlak) a taky se mi nechtělo podstupovat dva přesuny. Vyrazil jsem jeden den ranním vlakem jen s foťákem a jedním tričkem v batohu, hned po příjezdu do Kanachanaburi jsem si půjčil motorku a jel do Tham Krasae abych stihl vlak na konstrukci nad řekou. Ten den jsem stihl ještě khmérské chrámy Prasat Mueang a urbexový Tiger Temple. Druhý den jsem jel odpoledním vlakem zpátky do Bangkoku. Jasně že bych mohl jet na více dní, ale to už bych sebou tahal více věcí a nechtělo by se mi platit ubytování v Bangkoku nebo řešit nějakou úschovnu...
x46x napsal(a):Nečekal jsem že se tu tak brzý objeví tolik odpovědí. Díky za to :) Vezmu to popořade.
S tím počasím jste mě trochu zaskočili, co jsem četl tak v Listopadu už by na jihu/především západní straně nemělo tolik pršet s tím že západní pobřeží jihu je i hezčí proto jsem volil tohle místo jako výchozí.
S cestováním problém nemám, spíš nechci strávit většinu času v autobuse/vlaku. Stejně tak s cestováním na skůtru, na motorce jezdím a nějaké cesty po evropě taky proběhly takže z toho strach nemám byť jsem si vědom toho, že doprava v Asii se řídí podle trochu jiných pravidel :)
O ko Samui vím, ten mě ani nelákal, spíš ko Lanta a PhiPhi, případně je tam ještě najký ostroj ktrý stojí za to zvážit?
Kanchanaburi a Chiang Mai mě také láká jne mi to úplně nezapadalo do itineráře, respektive nabízela se možnost letět do Bangkoku tam si dát 1-2 noci a přesunout se nočním vlakem/autobusem někam na Phuket a přilehlé sotrovy, potom zase zpět do Bangkoku a odtamtud dále na sever. Jen nevím jestli takový přesun tam a zpět má smysl a není toho na 2+ týdny trochu moc.
Však už tam tolik neprší, jen v průměru asi polovina než ve 2 předchozích měsících. Nemusel jsi se bát na Bali, zrovna jako se nemusíš bát na Phuketu, Krabi a okolí. Pořád je tam v průměru téměř 6 h. slunce denně a odpolední prudší přeháňka může být i příjemná.
Když nechceš trávit moc času v busu/vlaku, můžeš letět z Bangkoku letadlem třeba do Krabi. Jsou tam i další méně navštěvované ostrovy a vícekrát se tu o nich psalo (já jsem na nich nespal). Záleží na vlastních preferencích (raději více odpočinku nebo více poznávání), jestli má smysl strávit na každém místě s výlety v průměru třeba jen 2-3 dny nebo týden. Uvidíš sám, jak vám to bude vyhovovat.
rsaf napsal(a):Jasně že bych mohl jet na více dní, ale to už bych sebou tahal více věcí a nechtělo by se mi platit ubytování v Bangkoku nebo řešit nějakou úschovnu...
Když se vracíš za pár dní do stejného ubytování, můžeš si po odhlášení nechat část věcí tam a obvykle i zdarma. Alespoň u hostelů to tak většinou jde. V jednom hostelu v Bangkoku jsem měl část věcí zdarma 4 měsíce a podobně v Kuala Lumpur.
@Libor_S
Nemyslim, ze je hned rano az tak pozde a preplneno na Railay , muzu doporucit na ubytovani Amorn Mansion ( pres booking 4 noci pro dva vcetne snidane v unoru 128 euro ) sotva 5 minut pesky od lodi v Ao Nang
Nang neni zadny zazrak hlavne proto , ze chybi hloubka .ale vyber plavby na ruzna mista je vyhoda a jak pises moznost se nekam podivat i po pobrezi ,navic pro to prvni seznameni ,to je takove pohodlne a asi levnejsi nez bydlet primo na Railay i kdyz uznavam , ze vecer nebo rano nez prijedou turisti muze byt hezky ,ovsem ty lode z Ao Nang jezdi stejne nejak uz od 8 rano a poradaji se tam i vecerni plavby ,takze mam pocit ze si zase primym bydlenim na Railay moc nepomuzes a platis pak kazdy lodni presun jinam
My jsme tam pluli 2x je to nejlevnejsi s tech ostatnich nabidek Pra Nang je hodne plna ,ale Raily West se dala a jde prejit na Ton Sai , kdyz jsem pak videl Raily East ,tak jsem byl docela rad ze na Railay nebydlime
Já jsem byl na Railay v září 2013, kdy tam nebylo moc lidí ani odpoledne za slunečného počasí (snad jen lodě někdy trochu vadily, ale prostor na plavání je ohraničený a v něm bylo max. 5 dalších lidí). Z informací jiných z posledních let jsem nabyl dojmu, že tam bylo přes den na pláži lidí až moc. Napsal jsem, že kdo nespí na Railay, obvykle se tam dostane na výlet v době, kdy je na plážích nejvíc lidí. Tj. ne že by tam bylo moc lidí už ráno. Když píšu pláž na Railay, myslím pláž Phra Nang. Pláž Railay West je vhodná k procházce (nebo k posezení s drinkem, i když je asi dražší než dál od pláže), ale myslím, že na koupání je mělká a jezdí tam lodě, aniž by asi místo na koupání odděloval provaz. Já se tam nikdy nekoupal a ani si nevzpomínám, že bych někoho viděl. Koupal jsem se vždy jen na Phra Nang.
Platíš jen lodní přesun tam na úvod a pak při odjezdu (oboje může být zahrnuto v kombinované jízdence třeba z nebo na Ko Phangan či jiný ostrov, Surat Thani atd.) Lodní výlety na ostrovy startují z Railay stejně jako z Ao Nang a pravděpodobně za podobné ceny. Railay bývá někdy na závěr výletů z Krabi nebo Ao Nang po ostrovech, ale je to doba, kdy je tam lidí úplně nejvíc.
Tonsai Bay je scénické místo, dá se jít pěkný okruh z Railay West, ale je naprosto nevhodná na koupání. Railay East není pláž (je to bývalá mangrovová zátoka s pár zbývajícími mangrovy), ale místo s restauracemi a s možností levnějšího ubytování než Railay West u vody v klidném prostředí. Mně se nejvíc líbilo ubytování v údolí severně od Railay East, kde to byly levné bungalovy (nejlevnější z Railay) v zahradě obklopené ze 3 stran kolmými vápencovými skalami, z nichž byly někdy v noci slyšet opice. V Ao Nang slyšíš akorát motorky, auta a jiný hluk jako všude v obydlených místech JV Asie. Na tripadvisoru si lidi stěžovali ohledně pláže v Ao Nang kromě malé hloubky na znečištění vody, hluk a moc lodí. Ještě dodám, že jedna z nejlepších věcí na Railay pro mě byla unikátní stezka z Railay East na Phra Nang vedoucí skrz polojeskyně (bez jedné strany) s krápníky viz foto. Kdo jezdí lodí z Ao Nang rovnou na Phra Nang, tady se moc neprojde.
Nevim jake to bylo v 2013 ale letos v unoru to bylo tak, ze na Railay West se dalo celkem slusne plavat i kdyz pak odpoledne uz tam bylo vody malo, lode kotvi spis na jedne starne a smerm k Tonsai Bay se dalo normalne plavat , nemel jsem pocit ze by voda byla nejak znecistena na Tonsai Bay se taky dalo koupat i kdyz hur nez na Railay West Pruchod na Tonsai Bay je po pesine kde jsou misty i lana pro snadnejsi prechod , dalo by se tam i doplavat ,ale chtel jsem sebou mobil a fotak tak jsem sel radeji pres kopec ,ale dal jsem pak s Tonsai nesel a vratil se stejnou cestou zpet .
Phra Nang me prisla daleko vic zalidnena a plavani v uzkem koridoru ohranicenem provazy naproti ke skaliskum me moc nenadchlo a pri odlivu tam bylo taky malo vody jako na Railay West
Jinak jsem se nechali rano zavest na Phra Nang a pak jsme prosli stezku o ktere pises na Railay East a dal pak prosli na Railay West z ktere jsem pak odpluli do Ao Nang
Verim ,ze na Railay East muze byt hezke ubytovani jak popisujes vic v te prirode ,ale my jsme bydleli v Ao Nangh v takovem rodinnem pensionu hluk tam nebyl prijemna recepcni i obsluha v kuchyni, co nam nosila snidane a hned u pensionu byla restaurace kam spis chodili mistni nez turisti ,trvalo to fakt dlouho nez nam donesli jidlo ,ale bylo dobre a levnejsi nez na hlavni ulici
Jinak koupani bylo asi nejlepsi v resortu na opacne strane Ko Phi Phi , nez se prijizdi do pristavu ( Relax Bech Resort ) a pak na Ko Mooku a na Ko Kradanu
Tezko rict ktere plaze se mi libily vic jestli ty v Thajsku nebo ty na Mauritiu v Thajsku uz na me bylo more prilis teple ,ale to jsem vedel ze tomu tak bude
Ja zase ten Ao Nangh tak moc neobhajuju ,jen vychazim s toho, , ze to ma byt cesta poprve do Thajska a poprve mimo Evropu a prirody si jeste mohou uzit pozdeji
Dobře, tak při přílivu je Railay West v pohodě na koupání směrem k Tonsai Bay. V Tonsai Bay se dá vykoupat jen při přílivu a s obtížemi - pod nohami je nerovné skalnaté dno (při odlivu by se muselo jít po odhaleném skalnatém dně a pak skočit do vody, když jde prudce dolů). Problém je, že většina lidí tam dojde při odlivu, protože při přílivu se musí jít džunglí přes kopec z Railay East. O znečištění vody na Railay ani Tonsai jsem nepsal, jen u Ao Nang, ale je jasné, že tam nějaké bude a že na ostrovech je koupání nejlepší a obvykle i ty pláže jsou hezčí (scenérie je ale podle mě nejhezčí od Phra Nang přes Railay West po Tonsai).
Na Phra Nang jsem měl vždy dost vody na koupání. Pokud by bylo moc lidí nebo málo vody v části ohrazené provazem, asi bych šel na její severní půlku (za ostrůvkem/skálou) směrem k Railay West, kde tehdy nebyly lodě a ani se téměř nikdo nekoupal (bylo to jen na procházky). Nebo i tam teď už bylo plno lodí a lidí?
Zdravim
chystam se do Thajska v terminu 22.11-2.12 (na vic nezbyva dovca) a mam plan podobny co tu doporucuji....Bangkok 2 noci pak prelet Krabi (3 noci Ao Nang) nasledne lodi na Phi Phi (3 noci).Odtud pak lodi na Phuket a odtud prelet do Bangkoku kde stravime nejakych 24h pred odletem.
Takovy zacatecnicky plan
@Libor _S ,lode byly smerem k jeskyni a prodavali i jidlo z lodi ,v tom unoru tam fakt bylo hodne narvano , na tu druho stranu to bylo volnejsi a bez lodi to je fakt .
Jinak souhlasim ta scenerie na Railay je opravdu skvela ,asi bych se tam klidne vratil ,
@ Petr Dobes ,pokud jeste nemas letenky zkusil bych to mozna otocit, aby jsi v Bangkoku koncil ,nez tam zacinat .my jsme byli spokojeni , ze jsme se nemuseli presunovat na druhe letiste a leteli na Krabi ten samy den, po par hodinach stravenych na letisti ( venku bylo 35 )
2 noci v Bangkoku jsme si uzili az na zaver, muzu doporucit ubytovani v Rambuttri Village Plaza,primo v centru deni , sice celkem oproti jinym mistum dost chladny a nevalny pristup v recepci ,ale vzhledem k mistu a pomeru cena/vykon ( 96 euro dve noci pro dve osoby vcetne snidane ve forme svedskych stolu , na strese bazen , kvalitni pokoj )to stalo za to
Mozna ze nekteri te budou od Kho Phi Phi zrazovat ,ale nam se tam libilo ,ovsem vybrali jsme si resort na odlehle strane ostova kam se da dostat jen lodi ,nebo trosku narocne pres kopec dzungli ( uzasna vyhlidka na cele Kho Phi Phi )
Mozna by ale stacily na Kho Phi Phi 2 noci ,Pokud mrknes na recenze pres booking,com na Phi Phi Relax beach Resort , tak je pravda ze ceny jsou tam skutecne vyssi ( 2noci pro dva 155 euro ),ovsem ubytovani v bungalovech bylo skvele a hlavne jsme se vyhli davum co na Kho Phi Phi jezdi, v listopadu to mozna nebud tak divoke jako v unoru a ty odrazujici informace , ze nejde elektrina ,nebo ze tece jen studena voda apod jsme nezazili ,dokonce i ta wifi fungovala , spis jsem prave cekal vic spartanske podminky a tlupu opic v dzungli
V Ao Nang muzu jednoznacne doporucit ten rodinny pension Amorn Mansion jak uz o nem vyse pisu (tam mi prave cena 128 euro pro dva za 4 noci vcetne snidane prisla dost dobra) , neni to primo na rusne ulici ale kousicek stranou a pritom 5 minut chuze od tech lodi ,kterymi si da dostat vsude ,ale
Na Phuketu jsme nebyli ,ale urcite ti tady poradi zkusenejsi,co byli v Thajsku vicekrat my byli poprve
Ale to už jsou dost ceny za ubytování mimo rozpočet batůžkářů. Na Phi Phi nabízí booking ubytování okolo 650, pro dva za noc se snídaní. 1900 za noc ....vzhledem k tomu, že tam člověk tráví jen spánek mi to přijde vážně dost šílené.
Tak uznavam , ze to je na Thajsko vyssi cena , ale konkretne na Phi Phi jsme se chteli vyhnout davu turistu ,jeste nam to vychazelo na vikend a byla hlavni sezona, zvazoval jsem levnejsi ubytovani, ale nakonec jsem vybral toto, jen misto 3 noci 2 a nelitovali jsme ,.prazdna plaz jen pro ubytovane ,krasne snorchlovani se spoustou druhu rybek . za zady priroda s opicema .pesina na super vyhlidku zase bez davu ,ubytovani v bambusovych bvungalovech ,pritom pohodli vcetne terasy ,prakticky u plaze ,takze to nebylo jen o noci , proste cena /vykon odpovidajici
Navic se nam podarilo v akci koupit zpatecni letenky do Bangkoku za 7500 Kc/os priskoky na Krabi a pak z Trangu byly asi za 1000 Kc /os .,dohromady za obe cesty, no a treba kdyz vemu tu cenu v Ao Nang za 128 euro pro oba vcetne snidane za 4 noci ,tak mi to tak silene neprijde, za 16 euro /os noc vcetne snidane, srovnatelne v lete nekde v turisticke obasti, neni ani v CR takova cena
I vzhledem pomeru cena/vykon ,nez jsme jeli ,tak jsem to planoval dost peclive a vyhodnocoval ty moznosti ubytovani a chtel jsem se radove vejiit nejak do 15-25 euro za noc a osobu s tou snidani ,coz se nam povedlo za tech 17 noci vcetne 2 noci v Amstrdamu a 15 noci v Thajsku , za jidlo jsme taky dost usetrili protoze jsme jedli celou dobu mistni stravu ,
Rozhodne se citime vic jako batuzkari na cestach a hotely vic jak 3 hvezdicky , ani all inclusive neni nas styl , ale i vzhledem k tomy ze se jedna o Asii jsme uricty standart mit chteli
pavlina.minibull napsal(a):Ale to už jsou dost ceny za ubytování mimo rozpočet batůžkářů. Na Phi Phi nabízí booking ubytování okolo 650, pro dva za noc se snídaní. 1900 za noc ....vzhledem k tomu, že tam člověk tráví jen spánek mi to přijde vážně dost šílené.
Tak tazatel nutně nebude typický batůžkář...třeba to pro něj zrovna může být dobrý tip
Gabe napsal(a):Tak tazatel nutně nebude typický batůžkář...třeba to pro něj zrovna může být dobrý tip
Tazatel by třeba i byl, jen to ještě nikdy nezkusil :)
Ahojte,
Plánujem 4 dni na Ko Lanta a odtiaľ vyrážať loďou na priľahlé ostrovy. Mal by som dve otázky, prvá ako často jazdia resp. kedy odchádzajú posledné lode z ostrovov späť na Ko Lanta a ktoré ostrovy by ste odporučili z Ko Lanta navštíviť (Ko Mook, Ko Kradan, Ko Ngai, Ko Rok), poprípade kde by sa napr. oplatilo i prespať namiesto noci na Ko Lanta. Vyhľadávam šnorchlovanie, prírodu a skôr kľud. Ďakujem za rady.